26 Nisan Pazar günü Hamburg Alevi Kültür Merkezi toplantı salonunda, 29 Nisan 2012 tarihinde Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde nişanlısı tarafından öldürülen 21 yaşındaki Medya Oral’ı anma amacıyla ”Kadına Yönelik Şiddete Son” adı altında bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Aile danışmanı, sosyal danışman, avukat, sosyolog, politikacı ve eğitimciler konuşmacı olarak katıldılar.
Mustafa Akpolat
Karakoçan Dayanışam Derneği tarafından ”Kadına yönelik Şiddete Son”adı altında düzenlenen toplantıda’ya Yeşiller Hamburg Milletvekili Filiz Demirel, Pedagog ve Yazar Gülşen Gülbeyaz, Hacer Arıkan, TV Moderatörü Bülent Kayaturan, Avukat Mahmut Erdem, Pedagog Neriman Nihşah‘ın yanı sıra değişik kurum ve partilerden kişiler konuşmacı olarak katıldı. Moderatörlüğünü Aile danışmanı Özgül Karık‘ın yaptığı toplantının açılış konuşmasını Dernek Başkanı Ali Haydar Oral ve Filiz Köyoğlu yaptı.
Filiz Köyoğlu, Kadına yönelik Şiddetin uluslararsı boyutuna değinen konuşmasına, ”25 Kasım 1960 Dominik Cumhuriyetinde, Tropjillo Diktatörlüğüne karşı direniş sergileyen Mirabel Kardeşlerin, cezaevinde bulunan eşlerini ziyaret ettikten sonra tecavüz edilerek öldürülmelerinin tarihidir” diye başladı. Köylüoğlu konuşmasının devamında, ”Bu olayların ardından tüm dünyada kadına yönelik şiddete karşı kampanyalar düzenlenmiş, 1981 yılında Kolombiya’nın başkenti Bogota’da toplanan 1. Latın Amerika ve Karayıp Kadınlar Kongres’inde Mirabel Kardeşlerin öldürüldüğü gün olan 25 Kasım ”Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü” olarak ilan edilmişti. BM bildirgesinde kadına yönelik şiddeti, ister kamusal ister özel yaşamda meydana gelsin, kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik acıdan, ısdırap veren, verebilecek olan cinsiyete dayalı bir eylem veya bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama, keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakmaya ayrıca ekonomik ihtiyaçlarından yoksun bırakma da dahil edilmesine rağmen, yer küre üzerinden bu saydığımız şiddet yöntemleri ve cinayetler artarak devam etmekedir. Bundan dolayı kadına yönelik şiddete toplumsal olarak daha yüksek sesle hayır demeliyiz” dedi.
Konuşmacıların kendi uzmanlık alanlarında edindikleri birikimleriyle konu hakkında görüşlerini belittikleri toplantıya, kadınların katılımın erkelerden daha az olmasına yönelik olarak, bu tür toplantılara erkelerin daha fazla ilgi göstermesi olumlu olarak değerlendirildi.
Kadına yönelik şiddetin Türkiye’de son yıllarda ciddi şekilde artışın sosyal, ekonomik ve politik nedenlerine değinen konuşmacılar, Avrupa’da kadına yönelik şiddetin nedenleri ve çözüm yolları konusunda değişik boyutlarda görüşlerini ifade ettiler.